logo
Máte radi Nitru? My nepýtame, ale ponúkame partnerstvo
Podporte dobré nápady v našom meste prostredníctvom
Klubu darcov alebo venovaním 2% a sami rozhodnete, čo je pre Nitru najlepšie.
Darovať
2%
Ako pomáhame
13-07-2019_11-17-36

Najnovšie aktuality

Cyklisti si prídu na svoje...

19 Aug 2019
Najnovšie aktuality >>

Ak poznáte nitriansky Hidepark, určite ste si všimli, že ho s radosťou navštevujú cyklisti. Aktívni, no i tí rekreačnejší. Minulý rok tu bol našou nadáciou podporený projekt, ktorého výsledkom je servisná cyklopumpa, určená pre kohokoľvek, kto si potrebuje poopraviť svojho dvojkolesového „tátoša“. To bol však len začiatok. Cyklistickí nadšenci z Hideparku sa rozhodli zapojiť sa aj do grantovej výzvy Inovatívne s Foxconnom, a keďže bol ich projekt s názvom HidePumpa 2019 úspešný, pustili sa do realizácie. Z grantu vybudovali v okolí Pumpárne špeciálnu bicyklovú drevenú dráhu vo vzduchu - North Shore, ktorá je pre záujemcov taktiež bezplatná a slúži malým i veľkým.

„V našom združení sme sa zhodli, že takáto dráha by mohla byť veľmi dobrým cvičiskom pre deti, no aj pre skúsenejších cyklistov, ktorí sa chcú buď zabaviť, alebo sa aj niečo nové naučiť – rovnováha, zladenie sa s bicyklom a iné. Nevedeli sme, ako technicky na to, no mali sme dostatočnú motiváciu, aby sme to zvládli“, hovorí Pavol Ščasný, autor projektu.

Do realizácie sa zapojili dobrovoľníci HidePumpy, ale aj náhodní návštevníci vo vekovom rozmedzí od 4 rokov až po dôchodkový vek J .  „Rád by som vyzdvihol najlepších dobrovoľníkov, Juraja, Dana a ku koncu sa veľmi angažoval aj Jakub, ktorý si vymyslel vlastné prvky - navrhol a odmakal ich výstavbu. Zároveň nám veľmi pomohli členky CUKETA o.z., ktoré sa starali o naše plné bruchá. Predsa len, starostlivosť o dobrovoľníkov je to najdôležitejšie J, usmieva sa Pavol. A my musíme len súhlasiť, pretože sme na otvorení cyklodráhy mali možnosť ochutnať samé zdravé dobroty od spomínaných dobrovoľníčok J.

S výsledkom sú realizátori veľmi spokojní, keďže nikto z nich nemal skúsenosť so stavbou podobnej drevenej dráhy - mali "len" odhodlanie a motiváciu. Vďaka tomu však zrealizovali ich ďalší projekt a dotiahli ho do úspešného konca. „Sme radi, že dráha je plne využívaná. Až tak, že rozmýšľame o rozšírení štartovačky, keďže už teraz sa tam nezmestíme všetci, ktorí by sme chceli J, s úsmevom konštatuje Pavol Ščasný.

Dráha je určená všetkým. To znamená deťom na odrážadlách, bežným okoloidúcim cyklistom, ktorí sa chcú „hecnúť“ a skúsiť si niečo iné, ako rovinku pri rieke. Ale samozrejme aj horským cyklistom, ktorí si môžu zlepšiť svoje zručnosti, ktoré sú nevyhnutné pri technickej jazde lesmi. Dráha je bezplatná, bežne dostupná z cyklotrasy. Dôležité upozornenie je, že dráha je na vlastné riziko a je nevyhnutné používať ochranné prostriedky - ideálna je aspoň prilba“, upozorňujú realizátori. Samozrejme, každý si musí zvážiť svoje limity, keďže niektoré prvky sú celkom vysoko a pri chybe môže dôjsť aj k úrazu.

A čo majú realizátori projektu v pláne do blízkej budúcnosti?  

„Momentálne je naším najdôležitejším plánom starostlivosť o danú dráhu. Bude si vyžadovať drobné opravy, udržiavanie okolia, kosenie a podobne. Taktiež stabilizáciu otváracích hodín Pumpárne. Momentálne neplánujeme stavať nič nové - plánujeme sa aj my bajkovať a baviť sa novou dráhou J“, dodávajú na záver.

Tak čo? Pôjdete ju vyskúšať aj vy? J J J

Posledná zmena: 19 Aug 2019 o 11:15

Späť